Friday, March 1, 2013

ΑΛΙΕΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ

Σας καλημερίζω σήμερα, 1η μέρα Μαρτίου του 2013, μέ ένα από τα ωραιότερα κομματια του λυρικού θεάτρου, το ντουέτο Αu Fond du Temple Saint από τους Αλιείς Μαργαριταριών του Γάλλου συνθέτη Ζορζ Μπιζέ. Είναι ένα ντουέτο γραμμένο για βαρύτονο και τενόρο, και το έχουν ερμηνεύσει, σε κάθε εποχή, πολύ σπουδαίοι τραγουδιστές της όπερας. Νομίζω ότι αυτή η ερμηνεια που θα απολαύσουμε τώρα, με τον Γιούσι Βγιέρλινγκ και τον Ρόμπερτ Μέριλ, είναι η υπέρτερη όλων. Ποτέ άλλοτε δεν έχω ακούσω δύο, τέτοιας αμβέλειας λυρικούς τραγουδιστές, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, χωρίς ούτε στιγμή να "υπερβαίνει" ο ένας τον άλλον.

Η όπερα "Αλιείς Μαργαριταριών " διηγείται την ιστορία δύο ανδρών, που ο όρκος τους για αιώνια φιλία απειλείται από - τί άλλο; - την αγάπη τους για την ίδια γυναίκα. Στο ντουέτο που θα ακούσουμε τώρα, οι δύο φίλοι, ο βαρύτονος και ο τενόρος, παρόλο που ο καθένας έχει δει μόνο με μια κλεφτή ματιά την "μοιραία γυναίκα", ανανεώνουν τον όρκο ότι τίποτα στον κόσμο, ούτε αυτό το θεσπέσιο θηλυκό, θα καταφέρει να σπάσει την αίωνια φιλία τους.

 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...