Monday, January 7, 2013

ΠΟΙΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ";

 
Με ρωτανε φίλοι τι έχω να πω για την επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας σε λίγες μέρες – της εφημερίδας που για πολλούς από εμάς, ήταν «ολάκερη ζωή».

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να κρύψω τα πικρά μου αισθήματα. Η δήθεν δημοκρατική ιδιοκτησία της πέταξε περίπου 800 εργαζόμενους στον δρόμο, απλήρωτους επί μήνες, χωρίς αποζημίσωη και με περισσή αλαζονεία. Εάν αυτό συνέβαινε σε οποιαδήποτε εταιρεία, η πραγματική "Ελευθεροτυπία", η καλή παλιά, θα ξεσηκωνόταν και θα ξεσήκωνε.

Πολλοί δημοσιογραφοι που έμειναν στον δρόμο, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και κέρδισαν απόφαση με την οποία οι τότε εργοδότες πρέπει να φανούν συνεπείς προς τις τυπικές υποχρεώσεις τους – για τις ουσιαστικές, δηλαδή ανθρώπινη μεταχείρηση, είναι πολυτέλεια και να το ζητάει κάποιος. Οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν, έχουν δεσμέυσει τα περιουσιακά στοιχεία της τότε επιχείρησης, μαζί και με τον τίτλο της εφημερίδας. Όχι για να μην ξανακυκλοφορήσει, αλλά πολύ απλά για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι προτού επανακυκλοφορήσει. Δεν μπορείς, κυριε να ανοιγεις ένα μαγαζί, και μάλιστα δίνοντας και την εντύπωση ότι είναι το ίδιο με το παλιό, εάν πρώτα δεν φερθείς ως κύριος προς εκείνους που πέταξες στον δρόμο.

Μια τέτοια εφημερίδα, λοιπόν, όσο καλή και εάν είναι, όταν ξεκινά με τόσο βεβαρυμένο «ποινικό μητρώο», όπως λέμε, δεν μπορεί, εμένα τουλάχιστον, αλλά και πολλούς άλλους ανθρωπους, να μας κερδίσει ως αναγνωστες. Δηλαδή, πως θα βγει αύριο να υπερασπιστει, (που θα το κάνει, θα δείτε), εργαζόμενους που θα απολυθούν από άλλες εταιρείες, ή από δημόσιες υπηρεσίες, όταν οι ίδιοι έχουν κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα, και μάλιστα με πολύ σκάρτο τρόπο;

5 comments:

  1. Καλησπέρα Χρήστο
    Έχεις δίκιο σ'αυτά που γράφεις γιατί προς στιγμήν και εγώ χάρηκα..!

    ReplyDelete
  2. Μα το ίδιο δεν κάνουν όλα τα λεγόμενα "αριστερά" έντυπα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του "Ριζοσπάστη"?

    ReplyDelete
  3. Εκτωρα, φίλε μου.

    Πίστεψε ότι δεν μου ειναι καθόλου ευχάριστο να γράφω αρνητικά για "το σπιτι που μεγάλωσα" και που, σε μεγάλο βαθμό, με βοήθησε να ανοίξω τα φτερά μου στη δημοσιογραφία, και να πετάξω. Όμως, αυτό το σπίτι γκρεμίστηκε τη στιγμή που ο Τεγόπουλος, για λόγους υγείας, αποσύρθηκε, και το μαγαζί έπεσε στα χέρια της κόρης του, Μάνιας. Τότε, και με την ανάθεση της διεύθυνσης στην Κύρα Αδάμ, και σε ένα κονκλάβιο που την περιστοίχιζε, εκείνη η "Ελευθεροτυπία", η παλιά, πέθανε, και γεννήθηκε μια καινούργια.

    Πέρυσι, αναδημοσίευσα εδω μία επιστολή της συνεδέλφου μου, Α. Ψαρρά, που αναφέρει με το νι και με το σίγμα, πως λογοκρίνονταν κομμάτια εν ψυχρώ (ανηκουστο για την "Ε" του Τεγόπουλου, του Φυντανίδη, του Πότη Παρασκευόπουλου, του Σταυρου Απέργη, του Βαγγέλη Παναγόπουλου, του Σηφη Πολυμίλη, του Λούη Δάνου, του Γιώργου Βότση, και τόσων άλλων), συντάκτες ταπεινώνονταν από "μια τσογλανοπαρέα που έκανε κριτική", και άλλα πολλά.

    Αυτή η "Ελευθεροτυπία", κακέκτυπο της παλιάς, θα ξανακυλοφορήσει τώρα, διότι και πάλι το κουμάντο, έστω και καμουφλαρισμένα, θα το έχει η Τεγοπούλου και οι γύρω από αυτήν - τάχα μου αναρχοαυτόνομοι.

    Το δικαστηριο έχει αποφανθεί τελεσίδικα ότι, άν είναι να ανοίξει καινούργιο μαγαζί, και δη με το ίδιο όνομα, πρέπει να πληρώσει εκείνους που πέταξε στον δρόμο - οι περισσότεροι από τους οποίους, με δεδομένη την νέκρα στα έντυπα ΜΜΕ - είναι ακόμα άστεγοι.

    Με διάφορα τερτίπια "νομικίστικα", θα παρακάμψει τη δικαστική απόφαση και θα βγάλει το φύλλο. Να το βγάλει, εμείς δεν θα το μπλοκάρουμε, παρόλο που έχουμε το δικαίωμα. Να το βγάλει, γιατί θα φάνε λίγο ψωμί συνάδελφοί μας που έχουν πάνω αό ένα χρόνο να δουλέψουν.

    Να το βγάλει το φύλλο. Αλλά, στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των σκεπτόμενων πολιτών και αναγνωστών, είθναι ένα φύλλο που σε πολλά θα θυμίζει τις ντριπλες που έκανε ο Μάκης (Μάκαρος) Ψωμιάδης, για να μείνει μέσα στο κόλπο του ποδοσφαίρου και να συνεχίσει, ώς Πρόεδρος, να υπάρχει...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Χρήστο για την απάντηση..Τελικά στη ζωή το μήλο μερικές φορές δεν πέφτει κάτω από τη μηλιά (Για την κ.Τεγοπούλου ..το λέω).Να μην ξεχάσω παρεπιπτόντως να σου μεταφέρω τα συγχαρητήρια της αδελφής μου για την μουσική που έπαιξες ,Παραμονή πρωτοχρονιάς κατά τη διάρκεια της εκπομπής σου..Δυστυχώς δεν μπόρεσα να σε ακούσω..!

      Delete
  4. Καλημέρα Χρήστο και ηλεκτρονικά,

    Θα ηθελά πολύ να σου πω, πως έχεις άδικο και πως προς στιγμήν χάρηκα και εγώ για την ελευθεροτυπία, αλλά για ακόμη μια φορά έχεις δίκιο. Ράγισε το γυαλί και πραγματικά είναι πολύ λυπηρό. Δυστυχώς αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της εφημερίδας. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πια ίδιο και τα αποτελέσματα θα φανούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...