Friday, January 4, 2013

ΦΥΛΛΟ-ΦΤΕΡΩΝΤΑΣ

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα σήμερα – σου το’πα απ’ την αρχή της εκπομπής. Μπορεί και να μην την αντέξεις ως το τέλος. Γιατί οι ιστορίες της σήμερα συνελήφθησαν απομεσήμερο, επιβεβαιώθηκαν το δειλινό, οι πόνοι άρχισαν τη λυχναφή ωρα, ο τοκετός κράτησε όλη νύχτα, Αγρυπνια. Και, μόλις πρίν από λίγο μου είπαν «βγαίνεις»….


ΜΙΑ 18ΧΡΟΝΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΑ, έβγαλε, λένε, στο σφυρί την παρθενιά της για να μαζέψει χρήματα ώστε να βοηθήσει την κατάκοιτη μητέρα της. Δεν θα την κρίνω την κοπέλα. Δεν μπορώ, και δεν έχω το δικαίωμα. Θα πω, όμως, ότι το πιο σκοτεινό κομμάτι της είδησης, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο είναι βεβαιο πως θα βρει τα χρήματα. Ενώ, εάν έβγαινε να δουλέψει, μέρα-νύχτα, το πιθανότερο είναι ότι και πάλι «εκεί» θα οδηγείτο. Τέτοια κοινωνία φτιάξαμε…
 
 


Κάπως άρχισε να στρωνει το πράγμα σιγά-σιγά, τωρα που φύγαν οι πολλοί. Κι έχει πολλή σκαρταρούρα αδερφέ μου ο τόπος, …, εγω είμαι της «διόρθωσης» άνθρωπος, give people a chance, αλλά μερικοί σαν να μην θέλουν ούτε αυτό. Κόλλησαν στη playlist του παρελθόντος και θέλουν να ξαναγυρίσουν εκεί: σουξέ, πούρο, τζιπ, παρκαδόρος, λαμογιά, όλο το πακετάκι.

Τελειώσανε αυτά, φωνάζει ο ενθουσιώδης μέσα μου. Πηγαίντε και σε κανα ταβερνάκι. Όχι! Αντιδρω αμέσως. Φαντάζεσαι να πλακώσουν όλοι αυτοί, τάχα μετανοιωμένοι στον Μάλαμα; Ase re….
 
 
Σαν σήμερα, 4 Ιανουαρίου 1998: Ένας επιβάτης χάνει τη ζωή του από κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια της πτήσης 417 της Ολυμπιακής Αεροπορίας για Νέα Υόρκη, επειδή ο τότε εθνικός μας αεροματαφορέας δεν διέθετε θέσεις μη καπνιζόντων. Η οικογένειά του κερδίζει δικαστικά 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε. Δεν καπνίζουμε στα αεροπλάνα, αλλά καπνίζουμε οπουδήποτε αλλού, κι' ας απαγορεύεται. Αυτή η λέξη, στα στενά σύνορα αυτού του τόπου, δεν υπάρχει. Μόλις βγουμε έξω, αρνάκια. Διότι έξω, δεν έχουν κράτος-χαβαλέ.
 
Αριθμητική...
 
2 εβδομάδες από τη ζωή τους, διαβάζω στο Elita.com.cy, χάνουν οι τηλεθεατές από τη ζωή τους γυρεύοντας το χαμένο τους τηλεχειριστήριο. Να δείτε πόσες χάνουν όταν το βρουν.
45.350 συνταξιούχοι στην Ελλάδα δεν είχαν προσέλθει για να απογραφούν (δηλαδή, απλά, να δηλώσουν ότι είναι εν ζωή) χθες, τελευταία μέρα της προθεσμίας που τους δόθηκε. Κατόπιν αυτού, δεν θα λάβουν σύνταξη από εδώ και πέρα. Εκτός εάν βρουν τρόπο να αποδείξουν ότι ήταν πεθαμένοι τόσα χρόνια, αλλά αναστήθηκαν.
2 ελέφαντες, Μπέϊμπι και Νεπάλ τα ονόματά τους, πρόκειται αυτές τις μέρες να θανατωθούν στη πόλη της Λιον στη Γαλλία επειδή πάσχουν από φυματίωση. Προς υπεράσπισή τους έχει σπεύσει η άλλοτε «θεά» του γαλλικού κινηματογράφου Μπριζίτ Μπαρντό, η οποία απείλησε μάλιστα την κυβέρνηση Ολάντ ότι εάν δεν δώσει χάρη στα δύο ζώα, θα πάει και εκείνη με τον Ντεπαρντιέ να ζήσει μόνιμα στη Ρωσία. «Να πάς και να πάρετε και τους ελέφαντες μαζί σας» σχολίασε η σατιρική εφημερίδα «Le Canard enchaîné».

1 comment:

  1. Τέτοια κοινωνία φτιάξαμε…πολλή σκαρταρούρα ,πολλή επιφάνεια : σουξέ, πούρο, τζιπ, παρκαδόρος, λαμογιά, όλο το πακετάκι.
    Σίγουρα give people a chance και όπως λέει και ο Peter Economides ΓΙΝΕΤΑΙ!Εχω τις αμφιβολίες μου για το ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ...Μακάρι να καλλιεργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας δίνοντας κίνητρα ώστε να γίνει το ΓΙΝΕΤΑΙ και εμείς ας αντέξουμε όλους τους μετανιωμένους στον Μάλαμα!
    Μακάρι...

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...