Friday, March 16, 2012

Ο ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΓΚΡΕΓΚ ΣΜΙΘ

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ*

(Σκίτσο από την New York Times)

Την περασμένη Τετάρτη, 14 Μαρτίου, ο γεννημένος στη Νότια Αφρική τραπεζίτης Γκρέγκ Σμιθ, επικεφαλής του Τμήματος Παραγώγων Μετοχών της Goldman Sachs ,στο Λονδίνο, υπέβαλε την παραίτησή του, "σήμερα, μετα από 12 χρόνια στην εταιρεία" μέσω e-mail, που δημοσίεύτηκε ως άρθρο στην εφημερίδα New York Times, που έχει γίνει θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο, και μία μέρα μετά, η μετοχή της παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας βούτηξε κατά 3,4% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που μεταφράζεται σε ζημιά περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων!

Ο Σμιθ λέει ότι, όταν πρωτάρχισε να δουλευει για την Goldman Sachs γύρω στο 2000, μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ήταν μία τράπεζα "που βασιζόταν σε ομαδική δουλειά, πού είχε ακεραιότητα, πνεύμα ταπεινοφορσύνης, και πάντοτε κοίταζε το συμφέρον των πελατών της". Τώρα πια όμως, λέει στην επιστολή παραίτησής του, το εργασιακό περιβάλλον "είναι τοξικό και καταστροφικό".


Μίλησε ακόμα για μία τράπεζα "που καθοδηγείται από την απληστία της", που αποκαλεί τους πελάτες της "μάπετς" (από τους γνωστούς ήρωες του "Μάπετ Σόου", που προσπαθεί, λέει, να πείσει τους πελάτες της να επενδύσουν σε μετοχές ή άλλα προιόντα από τα οποία η ίδια η τράπεζα θέλει να απαλλαγεί γιατί δεν πιστεύει πιά σε αυτά".

"Πείτε με 'παλιομοδίτης' ή ό,τι άλλο θέλετε, αλλά εμένα δεν μου αρέσει να πουλάω στους πελάτες μου κάτι που ξέρω ότι είναι κακό για αυτούς. Σήμερα, το πιο σύνθηθες ερώτημα που άκουγα από τους πιο νεαρής ηλικίας αναλυτές μας ήταν 'Πόσα χρήματα βγάλαμε σήμερα από τον τάδε πελάτη μας;'. Αυτή η προσέγγιση δεν μου άρεσε καθόλου".

Ο Σμιθ, που γράφεται ότι εισέπραττε τον χρόνο περίπου 500.000 δολλάρια ως trader παραγώγων για την Goldman Sachs, έγραψε ακόμα στην επιστολή παραίτησής του, που κοινοποίησε μέσω της New York Times, ότι άκουσε πολλές φορές τους συναδέλφους του να λένε ότι "πέταξαν έξω τα μάτια του τάδε πελάτη-επανδυτή", και ότι αρρώσταινε κάθε φορά που διαπίστωνε τέτοια αντιμετώπιση.

Πριν από καιρό, το περιοδικό Rolling Stone εείχε περιγράψει την Goldman Sachs ώς "ένα τεράστιο καλαμάρι βαμπίρ, που έχει τα πόδια του τυλιγμένα γύρω από το πρόσωπο της ανθρωπότητας, φράσσοντας την κυκλοφορία του αίματος προς οτιδήποτε έχει την οσμή αίματος".

* Τίτλος στήλης που διατηρούσα επί χρόνια στην "Ελευθεροτυπία", πρίν ενσκήψει σε αυτήν η "νέα τάξη πραγμάτων" (και όχι κάποια τράπεζα), που την οδήγησε στο κλείσιμο.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...