Wednesday, December 21, 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ: Κουραμπιέδες με αμύγδαλο

Νά που έφτασε και η ώρα για τους κουραμπιέδες !! Πως πέρασε ο καιρός φέτος... Ούτε που το κατάλαβα(με) πως φτάσαμε στα Χριστούγεννα. Με μεγάλη χαρά λοιπόν σας γράφω αυτή την πολύ καλήσυνταγή της γιαγιάς μου που την θυμάμαι έτσι ακριβώς από παιδί. Λοιπόν, ενώ συνήθως αλλάζω λίγο τις συνταγές που χρησιμοποιώ, αυτή την συνταγή όπως και την συνταγή της βασιλόπιτας της... πεθεράς της πεθεράς μου, τις έχω αφήσει ανέγγιχτες. Είναι και οι δύο "τέλειες". Οσον αφορά το βούτυρο η πιό συντηρητική εκδοχή είναι να χρησιμοποιήστε Eλληνικό φρέσκο βούτυρο Μινέρβα (καλό) η Δανικό Lurpak, η γαλλικό President. Eγώ προτιμώ να το βάζω μισό μισό με μαγειρικό βούτυρο αγελάδος (το γνωστό κίτρινο σε πλαστικά η και γυάλινα βαζάκια). Ετσι έχει περισσότερο άρωμα βουτύρου χωρίς να γίνεται πολύ έντονο...
Τέλος, οι οδηγίες για το ψήσιμο δίνονται στο τέλος της συνταγής! Τολμήστε τους! Καλή επιτυχία και Χρόνια Πολλά!...και να περιμένετε την επόμενη Δευτέρα την συνταγή της βασιλόπιτας που θα έχει μέσα και ολίγη αμυγδαλόψιχα ...

Η φωτογραφία είναι της κυρίας Γκόλφως η οποία είναι από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους της κοινότητας της ιστοσελίδας www.sintagespareas.gr, όπου πολλοί, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, με αγάπη πραγματική προς την μαγειρική, συνεισφέρουν τις συνταγές, τις συμβουλές, τις παρατηρήσεις και, βεβαίως, και τις φωτογραφίες τους.

ΥΛΙΚΑ
(120 κομμάτια περίπου)

900 γρ. φρέσκο βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού
1 κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ, λίγο γεμάτο
5 κουταλιές κονιάκ (50 γραμμ)
450 γρ. αμύγδαλα άσπρα, ελαφρά καβουρντισμένα
1,5 κιλό αλεύρι για κάθε χρήση
1/2 κιλό ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα, και λίγο ανθόνερο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα χρησιμοποιήστε τον πολυκόφτη (μουλινέτα) και χτυπήστε τη ζάχαρη να γίνει σκόνη (αν σας δυσκολεύει μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε και άχνη). Μετά, χτυπήστε ρίχνοντας λίγα-λίγα τα αμύγδαλα στη μουλινέτα ώστε να κοπούν χοντρά προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη.

Λιώστε το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο η σε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια χτυπήστε με τον αναδευτήρα ενός μίξερ χεριού το φρέσκο βούτυρο και τη ζάχαρη (ή μέσα σε ένα κάδο του μίξερ) μέχρι το μείγμα να ασπρίσει καλά (περ. 5 λεπτά).

Προσθέστε στο μπολ τον κροκο αυγού, το κονιάκ και τα αμύγδαλα. Αφού ανακατευτούν καλά τα υλικά, βγάλτε τον αναδευτήρα και αρχίστε να προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι, και το ανακάτεμα και ζύμωμα μόνο με τα χέρια.να γίνει μια ζύμη που να δουλεύεται εύκολα. Για να δείτε αν το αλεύρι είναι αρκετό η θέλει ακόμα λίγο πάρτε λίγη ζύμη στα χέρια σας και προσπαθείστε να πλάσετε έναν κουραμπιέ. Αν δείτε ότι “σκάει” στις άκρες σημαίνει ότι θέλει και λίγο ακόμα βούτυρο. Προσθέστε λίγο λυωμένο βούτυρο ακόμα και ζυμώστε πάλι λίγο να ανακατευτεί το μείγμα. Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τους ψήνετε στους 190 βαθμούς για 23’- 25' περίπου.

Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι μέχρι 

Μόλις τους βγάλετε αφήστε να κρυώσουν σε ένα άλλο ταψί και μετά ραντίστε τους με ανθόνερο. Όταν περάσει λίγη ώρα και οι κουραμπιέδες δεν έχουν υγρασία από το ανθόνερο ρίξτε τους άχνη με ένα ψιλό σουρωτήρι αφού τους τοποθετήσετε στην τελική πιατέλα στην οποία έχετε φροντίσει να ρίξετε άχνη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια της για να πάει και από κάτω στους κουραμπιέδες Συνεχίστε με την άχνη και στους υπόλοιπους κουραμπιέδες που θα τους βάζετε επάνω στους προηγούμενους, μέχρι να φτιάξετε 3 - 5 στρώσεις σε σχήμα πυραμίδας ! 

Για το ψήσιμο των κουραμπιέδων καλύτερα είναι να δοκιμάσετε πρώτα λίγους σε ένα ταψί με καμιά 20αριά κομμάτια. Αν "καθήσουν" κατά τη διάρκεια του ψησίματος τότε προσθέστε λίγοακόμα αλεύρι στη ζύμη. Αφήστε να κρυώσουν καλά και δοκιμάστε τους αν θέλουν παραπάνω η λιγότερο ψήσιμο (πρέπει να είναι τραγανοί). Αν χρησιμοποιήσετε μαύρο ταψί να προσέξετε να μην σας αρπάξουν από κάτω γιατί σε ταψί με χρώμα γαλβανισμένο ψήνονται λιγότερο. Για την άχνη ζάχαρη που θα τους βάλετε στο τέλος να προσέξετε να έχουν κρυώσει καλά γιατί διαφορετικά θα κάνουν "λεκέδες" από πάνω. Επίσης προσέξτε το αμύγδαλο όταν το κόψετε να μείνει χοντρούτσικο ενώ μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε και αμύγδαλα με την φλούδα τους αρκεί να έχουν  καβουρντιστεί προηγουμένως (30 λεπτά στον φούρνο στους 120 -130 βαθμούς).

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...