Sunday, April 17, 2011

Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΟΤΕ

Η 9η Συμφωνία του Λουντβιχ Φαν Μπετόβεν. 'Ολος ο κόσμος ξέρει τουλάχιστον δύο πράγματα για τον Μπετόβεν. Πρωτον, ότι ηταν κουφός, και δέυτερον, ότι έγραψε "ένα κομμάτι" που πάει "Ντα-ντα-ντα-νταμ...". Η ταινία Copying Beethoven σε σκηνοθεσία Ανιέσκα Χόλλαντ, απ' όπου και το βίντεο που παραθέτω σήμερα, παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας, μιλάει για κάτι διαφορετικό: για έναν γίγαντα που τα πόδια του είναι μέσα σε μιά τρυπα μπανιέρα, και το κεφάλι του αισωρείται ακόμα πάνω από τα σύννεφα, ακουγοντας τον Θεό, που ειναι η μόνη, και τελευταία φωνή που μπορεί να ακούσει. Είναι η ιστορια ενός τζίνι από τις Χίλιες και Μία Αραβικές Νύχτες, που η Φυση κλείδωσε μέσα σε μία μπουκάλα, όπου δεν μπορουσε να ακουει τον παραμικρό ήχο, αλλά στριφογύριζε μεσα σ' αυτήν τόσο βίαια, που την έσπασε τελικά από μέσα, κάνοντας θρύψαλα όλον τον κόσμο τών ήχων. Η ταινία αυτή, που την συστήνω ανεπιφύλακτα, είναι, όπως λέει η σκηνοθέτις, η ιστορία ενός "όχι ευχάριστου τυπου", απεριποίητου, ακατάργαστου, που μύριζε, είχε μαλλιά βρωμικα και ατακτοποίητα, που έγραφε απελπιστικά μεγάλης διάρκειας συμφωνίες με σολίστες και χορωδίες, και έπειτα κάποια κουαρτετα εγχόρδων, που χρειάζονταν πολλών εβδομάδων πρόβες, γιατί κανένας νορμάλ μουσικός δεν μπορούσε εύκολα να διαβάσει τις παρτιτούρες. Η ταινία αυτή (δηλαδή η ιδια η ζωή του Μπετόβεν), είναι η ιστορία "ενός βάρβαρου ανθρωπου, που ειχε μιά θεότρελλη ιδέα": ότι η Απόλυτη Ομορφιά χρειάζεται και μιάν Ασχήμια για να επιζήσει, και ότι το Απόλυτο Χάος μερικές φορές έχει πράγματι την όψη του Χάους. Κανείς, ποτέ, δεν το είχε ξανασκεφτεί αυτό: έκτοτε, όλοι οι μουσικοί σκέφτονται πως θα καθαρίσουν τον τόπο από "την τόση ακαταστασία που άφησε πίσω του" ο Μπετόβεν. Η ταινία αυτή, με τον Έντ Χάρις στον ρόλο του Μπετόβεν, και την Νταϊάν Κρούγκερ στο ρόλο της νέας φοιτήτριας-συνθέτριας, Άννα Χόλτς, που εστάλη σ' αυτόν από έναν φίλο του για να του αντιγράφει, σε παρτιτούρα, τις νότες που αυτός συνέθετε, μοιαζει πολύ με την άλλη ιστορία της Πανέμορφης και του Τέρατος. Οι οποίοι, σε αυτήν την περίπτωση, αφήνει ο ένας τον άλλον ελεύθερο!


Το βίντεο που επιλέγω σημερα για τους φίλους του blog, είναι κατα την επίσημη πρεμιέρα της 9ης, στη Βιέννη, όταν ή Ανν Χόλστ αναλαμβάνει, την τελευταία στιγμή, να καθοδηγήσει τον κουφό Μπετόβεν, μεσω της παρτιρούρας του έργου. Κανένας από τους θεατές δεν περίμενε να ακούσει αυτό που τελικά άκουσε. Θα το δείτε και στα πρόσωπά τους. Θα το αισθανείτε, ίσως, και στο δικό σας.


Καλή Ανάσταση.



No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...